Novinky

(HIT) Histaminová intolerance

(HIT) Histaminová intolerance

 

Histamin

Histamin je hormon a neurotransmiter produkovaný bílými krvinkami a nervovými buňkami zejména v kůži, plicích, střevech a v mozku. Jako všechny hormony, hraje i histamin velkou roli v mnoha funkcích těla, např. v imunitě a v regulaci žaludeční kyseliny. Histamin se z buněk začne uvolňovat v reakci na cizorodou látku (alergen) a spustí typické alergické reakce – svědění, otok, zarudnutí. Histamin se přirozeně nachází i v některých potravinách, o kterých se podrobněji dočtete níže.

 

Histaminová intolerance

Pokud tělo nedokáže histamin zpracovat (nebo ho ve stravě přijímá příliš), dochází k jeho hromadění v těle, což se nazývá histaminová intolerance (HIT). K té dochází nejčastěji z důvodu nedostatečné činnosti enzymu diaminooxidázy (DAO), který histamin rozkládá. Příčiny této intolerance nejsou dodnes úplně známé, ale mezi faktory patří genetika, věk, léky a střevní mikrobiom. Častěji se s histaminovou intolerancí musí vypořádávat ženy než muži.

 

Příznaky histaminové intolerance

Nejčastější projevy HIT jsou:

  • vyrážka a zarudnutí
  • svědění
  • závratě a bolesti hlavy
  • bolesti břicha, křeče
  • zvracení
  • nadýmání a průjem
  • dušnost a otoky nosní sliznice
  • zrychlený tep a nízký krevní tlak

 

Léčba histaminové intolerance

Léčba spočívá v dodržování diety s nízkým obsahem histaminu a k mírnění příznaků se krátkodobě mohou užívat antihistaminika. Stanovení diagnózy je zdlouhavý proces, při kterém se vylučují jiná onemocnění. Histaminová intolerance se poté potvrzuje eliminačně-expozičním testem, kdy se pacient řídí nízkohistaminovou dietou a po nějaké době si dá rizikovou potravinu. Pokud následuje reakce, je intolerance potvrzená. Diagnóza se může potvrdit také laboratorně, kde se sleduje hladina DAO v krvi a metylhistamin v moči.

 

Dieta a rizikové potraviny

Jak už jsem uvedla výše, neexistuje jiná léčba než dodržování nízkohistaminové diety. Je potřeba se vyhýbat fermentovaným potravinám (sýry, kvasné výrobky, alkohol), konzervovaným a uzeným rybám a plodům moře (makrela, losos, mušle), uzenému masu (slanina, šunka, salám), některým druhům zeleniny (špenát, rajče, lilek, avokádo), citrusům a lesním plodům.

Další skupinou látek jsou ty, které sice histamin neobsahují, ale negativně ovlivňují jeho zpracování v těle. Sem patří hlavně alkohol, který snižuje aktivitu DAO a může naopak stimulovat uvolňování histaminu z buněk. Stejný vliv na DAO mají také léčivé látky např. v Aspirinu, Ibalginu, Brufenu, Nurofenu a ACC.

Obecně se doporučuje konzumovat hlavně čerstvé potraviny, protože způsob a délka skladování potravin má na obsah histaminu velký vliv. Vhodné je čerstvé maso, vejce, pečivo, rýže, těstoviny, brambory, jogurty a většina druhů ovoce a zeleniny.

 

Doplňky stravy

Dietu lze podpořit potravinovými doplňky, které mají pozitivní vliv na aktivitu diaminooxidázy:

  • vitamín B6
  • měď - pomáhá také s léčbou zánětu v tlustém střevě, který je s histaminovou intolerancí často přítomný
  • zinek - má vliv na správnou funkci enzymů (včetně DAO), imunity a je doporučován při alergických a astmatických projevech
  • vitamín C napomáhá k rychlému odbourávání histaminu tím, že naruší jeho strukturu, a k vylučování močí